Back to: Szkolenie na uprawnienia gazowe G-3 SMEP
Aby lepiej zrozumieć terminologię związaną z urządzeniami gazowymi oraz przepisy dotyczące ich instalowania, lokalizowania i eksploatacji, istotne jest poznanie ich definicji. Dzięki temu możliwe jest właściwe interpretowanie wymogów prawnych i praktyczne stosowanie ich w praktyce.
Poznanie podstawowych definicji związanych z urządzeniami gazowymi jest niezwykle istotne, aby właściwie stosować przepisy dotyczące ich instalowania, lokalizowania i eksploatacji. Poniżej przedstawiono kluczowe definicje:
– Butla gazowa: ciśnieniowy pojemnik z atestem do przechowywania gazu pod określonym ciśnieniem, wyposażony w zawór odcinający dopływ gazu.
– Ciąg kominowy przewodu spalinowego: podciśnienie w kanale spalinowym, zapewniające przepływ odpowiedniej ilości powietrza.
– Gazomierz: urządzenie pomiarowe do mierzenia zużycia gazu.
– Gazowy grzejnik wody przepływowej: urządzenie do podgrzewania wody przy użyciu paliwa gazowego.
– Kanał spalinowy: droga odprowadzająca spaliny na zewnątrz.
– Kocioł wodny gazowy: urządzenie do podgrzewania wody przy użyciu paliwa gazowego.
– Kocioł dwufunkcyjny: urządzenie do ogrzewania wody do centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.
– Kocioł kondensacyjny: urządzenie, którego temperatura spalin na wylocie jest niższa od temperatury punktu rosy.
– Komin: konstrukcja zawierająca przewód pionowy do odprowadzania spalin.
– Kuchenka gazowa: urządzenie z otwartym płomieniem do przygotowywania posiłków, bez piekarnika.
– Kuchnia gazowa: urządzenie do gotowania z otwartym płomieniem, z piekarnikiem.
– Kubatura pomieszczenia: objętość pomieszczenia wyrażona w metrach sześciennych.
– Kurek odcinający: urządzenie do zamykania i otwierania dopływu gazu.
– Ogrzewacz pomieszczeń: urządzenie do bezpośredniego ogrzewania pomieszczeń.
– Otwarta komora spalania: komora, w której zachodzi spalanie z wykorzystaniem powietrza z pomieszczenia.
– Programator kotła: urządzenie do sterowania automatyką kotła.
– Przerywacz ciągu: element urządzenia z palnikiem inżektorowym stabilizujący pracę palnika.
– Przewód spalinowy: przewód odprowadzający spaliny na zewnątrz pomieszczenia.
– Przewód spalinowo-powietrzny: przewód odprowadzający spaliny i dostarczający powietrze do spalania.
– Reduktor ciśnienia gazu: urządzenie do obniżania i stabilizowania ciśnienia gazu.
– Urządzenie gazowe: urządzenie, w którym następuje spalanie paliwa gazowego lub jego mieszaniny z powietrzem.
– Urządzenie gazowe do pracy ciągłej: urządzenie zdolne do długotrwałego funkcjonowania.
– Urządzenie gazowe do pracy okresowej: urządzenie wymagające interwencji użytkownika.
– Urządzenia regulujące: urządzenia utrzymujące określone parametry, np. ciśnienie.
– Urządzenia sterujące: urządzenia zapewniające zabezpieczenie przed zmianami parametrów urządzenia gazowego.
– Zestaw kuchni gazowej: gotowa kuchnia gazowa z obudową, zasilana z butli gazowej.
– Zamknięta komora spalania: komora, w której zachodzi spalanie bez dostępu powietrza z pomieszczenia, z odprowadzeniem spalin na zewnątrz.
Zrozumienie tych terminów ułatwia korzystanie z urządzeń gazowych oraz stosowanie odpowiednich przepisów bezpieczeństwa.